Leegstandsbelasting

leegstandsbelasting in Vlaanderen

De steden brengen de eigenaars op de hoogte als de woning langer dan 1 jaar leeg staat. U krijgt dan een jaar de tijd om dit aan te pakken. De leegstandsbelasting bedraagt standaard 2400€ per huis en 600€ per kamer.

Leegstandsbelasting in Antwerpen

De stad Antwerpen heeft een eigen beleid rond leegstand. De huisopkoper is zeer actief in de provincie Antwerpen op het gebied van leegstand, contacteer ons en wij komen kijken naar uw woning om aan te kopen.

Leegstandsbelasting in Gent

De stad Gent gaat heel strikt om als het op leegstand aankomt, de details kan u terugvinden in volgende link. Indien u uw leegstaande woning wenst te verkopen kan u ons gerust contacteren. De aankoop van uw huis kan zeer snel afgehandeld worden. Onze verantwoordelijke van Gent Staat u graag te woord.

huis verkopen zonder makelaar

.

 

Leegstand vlaanderen

In Vlaanderen staan een recordaantal woningen leeg: 23.037 panden, waarvan 16.370 woningen. Opvallend, want duizenden Vlamingen zijn op zoek naar een betaalbare woonst.

Een woning wordt als “leegstaand” gecatalogeerd wanneer  ze twaalf opeenvolgende maanden niet effectief gebruikt of bewoond wordt. Het aantal lege panden in Vlaanderen neemt elk jaar toe, zo blijkt uit een vraag van Vlaams Parlementslid Valerie Taeldeman (CD&V) aan minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA). In vergelijking met 2015 is het aantal panden op de inventaris in 2016 zelfs met 20% toegenomen. De grootste toename vond plaats in de provincies Antwerpen (+35%)  en Limburg (+31%).

Volgens minister Homans valt die forse stijging grotendeels te verklaren doordat gemeenten zich meer gaan toeleggen op een beleid rond leegstand. “Daardoor gaan gemeenten ook meer leegstand registreren”, klinkt het. Op de piepkleine gemeente Herstappe na houden alle Vlaamse gemeenten intussen een leegstandsregister bij.

Ruim negen op de tien gemeenten voerde ook al een belasting op leegstand in. Die leegstandstaksen moeten leegstand ontmoedigen, al kunnen eigenaars er in veel gevallen wel aan ontsnappen als ze een goede reden hebben. Wie bijvoorbeeld met verbouwingen bezig is of zijn huis te koop stelt of langdurig ziek is, moet vaak niet betalen.

Klik op de kaart en bekijk hoeveel woningen er leegstaan in uw gemeente:

Antwerpen staat met 768 leegstaande woningen bovenaan de rangschikking. De centrumsteden Aalst (619 woningen) en Sint-Niklaas (508 woningen) vervolledigen de top drie. In 39 Vlaamse gemeenten staat geen enkele woning leeg.

Leegstandsbelasting

“Heffing is stok achter de deur”

In het Vlaams-Brabantse Tienen staan 193 panden, waarvan 47 woningen, leeg. “Dat hoge cijfer is vooral te verklaren doordat Tienen, in tegenstelling tot andere gemeenten, echt werk heeft gemaakt van de registratie van leegstand”, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Jos Mombaers (Open VLD). “Leegstand bestrijden is een van de prioriteiten van ons beleid. Wij sporen leegstand op en spreken eigenaars van leegstaande panden proactief aan.” Vaak is het huis verkopen de beste oplossing.

Tienen verhoogde onlangs ook haar leegstandheffing. Eigenaars van leegstaande panden moeten 1.300 euro per jaar ophoesten. Na vijf jaar kan dat oplopen tot 5.000 euro per jaar. “Maar het is ons niet om die inkomsten te doen”, zegt Mombaers. “Die heffing is onze stok achter de deur.”