Bouwen, wonen en energie

Een woning verkopen

Indien u een woning wenst te verkopen, moet u toch een aantal attesten kunnen voorleggen. Moet de verkoopadvertentie verplicht bepaalde noodzakelijke informatie bevatten. Zo krijgen de potentiële kopers meer inzicht over de staat waarin de woning zich bevindt. Een woning verkopen is gebonden aan een aantal strikte zaken.

woning verkopen

Keuringsattest van de elektrische installatie

Met een elektrisch keuringsattest van de installatie bij de verkoop, weet de  potentiële koper of de elektriciteit aan de huidige normen voldoet. Het keuringsattest mag zowel goedgekeurd als afgekeurd zijn. Dan heeft de koper 18 maanden de tijd om de elektrische installatie in orde te stellen.

Bodemattest

Met een recent bodemattest wordt de koper op de hoogte gebracht. Of de grond die hij wilt kopen al dan niet verontreinigd is.

Energieprestatiecertificaat

Indien  u een woning te koop wenst aan te bieden, moet u een energieprestatiecertificaat kunnen voorleggen bij de verkoop. Dit document bevat een berekende energiescore die aangeeft hoe zuinig of niet zuinig de woning is op het gebied van energieverbruik. Zo krijgt de koper informatie over de werken die hij nog moet uitvoeren om de woning energiezuinig te maken.

Informatie over de overstromingsgevoeligheid van het vastgoed

Een woning verkopen heeft ook de verplichting  om aan de koper informatie mee te delen over het bestaande risico op overstroming in het gebied.

Postinterventiedossier

Bij de verkoop van een woning die na mei 2001 werd gebouwd of gerenoveerd door een aannemer, moet een postinterventiedossier met de technische gegevens over de structuren van het gebouw en de materialen meegeleverd worden.

Stedenbouwkundig uittreksel

De verkoper is verplicht om aan de koper stedenbouwkundige informatie te verstrekken. Dit over de stedenbouwkundige vergunning. alsook het voorkooprecht van andere partijen. En eventuele bouwovertredingen en verkavelingsvoorschriften. Zo’n stedenbouwkundig uittreksel kunt u aanvragen bij de gemeente of stad. Dit mag bij  verkoop niet ouder zijn dan 1 jaar.

Informatie over de erfgoedwaarde

Indien men zijn woning verkoopt. Is men sinds 1 januari 2015 verplicht om te melden of het pand beschermd(externe website) is of voorkomt op een inventaris van het onroerend erfgoed.

Directe verkoop, direct geld

De huisopkoper koopt u woning zelf aan. Bel ons.

woning verkopen